JEXPO 2013: Chemistry Questions



1.CuSO45H2O­­­T1­­­­CuSO4,H2­­­­T2­­­CuSO4 In this process T1 ad T2 are respectively as
Ans.: (C) 125°C and 200°C

2. Excess ammonia on reaction with Cl2 gas forms
Ans.: (C) NCl3

3. Nitrolim is a mixture of
Ans.: (B) CaCN2 and C

4. For HNO3 identification, we run 'ring test', the composition of which is
Ans.: (C) Fe(NO)(H2O)5SO4

5. Identification of the original diamond is done by
Ans.: (B) x­ray

6. Components of producer gas are
Ans.: (C) CO+H2

7. Baking powder is a mixture of
Ans.: (C) Sodium bicarbonate and potasium hydrogen tartarate

8. Main components of german silver are
Ans.: (D) Cu­Zn­Ni

9. The formula of Nesslar's regent is
Ans.: (C) K2HgI4

10. A small amount of powder is added into dil,. H2SO4 acid solution and the evolved gas
turbids lime water. Powder and gas are
Ans.: (D) ferrous sulphide and hydrogen sulphide

11. When an aqueous solution of Ba(NO3)2 is added to a dilute solution of an acid a white
precipitate is formed. The precipitate is insoluble in hydrochloric acid. What is the acid
Ans.: (B) HCl

12. Which of the following metals is present in all the three alloys­brass, bronze and duralumin?
Ans.: (B) Cu

13. Lightest metal is
Ans.:(C) Lithium

14. On contact of two gases a solid is formed. Two gases are
Ans.: (A) H2S and NH3

15. Washing liquid for the photographic plate is
Ans.: (C) sodium thio­sulphate solution

16. In which of the following reactions a black precipitate is not formed?
Ans.: (C) CuSO4 + H2S­­­>

7. For plastering of broken hands and legs, the following sulphate compound is used
Ans.: (B) CuSO4

18. Conc. H2SO4 has no action on which class of compounds?
Ans.:(A) Metal Sulphides****

19. The formula of the brown ring, formed in the ring test of nitrate radical is
Ans.: (A) [Fe(H2O)5(NO)2]SO4

20. Which of the following can not decolorize bromine?
Ans. :(A) ethylene

21. How many covalent bonds are present in the molecule C3H8?
Ans.: (C) 10

22. C4H6­­ this hydrocarbon cannot contain
Ans.: (B) One triple bond in the molecule

23. The components of a mixture of diethyl ether and acetone may be separated through?
Ans.: (A) Sublimation****

24. The pungent smell of the gas coming out from leakage of LPG cylinder is due to
Ans.: (D) mercaptane

25. 2.5 moles of anhydrous copper (II) sulphate is converted completely to blue vitriol. How many
moles of water has been added to it
Ans.: (C) 12.5 Mole

26. Which of the following when dissolved in water produce the neutral aqueous solution
Ans.: (B) Common salt

27. Which of the following salts makes the aqueous solution as acidic
Ans.: (B) NH4HSO4

28. A compound, where electrovalent, covalent and coordinate, all three types of body exist is
Ans.: (B) Ca(OCL)CL

29. How much amount of CO2 may be obtained from 10kg of limestone?
Ans.: (B) 4.4 kg

30. According to penetration power which one of the following is correct?
Ans.: (C) x­ray > ?­ray > a­ray > ß­ray

31. Find the total charges present in 0.2 moles of phosphate (PO43­) ion.
Ans.: (unknown to me)

32. The litmus test of the aqueous suspension of soap shows
Ans.: (B) red litmus turns to blue

33. Both the ions of which of the following pairs have 8 electrons in the L­shell?
Ans.: (B) S2­ and Cl84. A gas at 1atm. the pressure of volume 100 liter is heated from 100°C to 200°C. If volume
remains constant then find out its pressure?
Ans.: (B) 1.268 atm.

35. Which of the following is most metallic in nature?
Ans.: (A) Mn

36. How does the nature of oxides of their elements changes across a period (i.e. from left to
right) in the periodic table?
Ans.: (B) basic­­>acidic­­>neutral

37. How many iones are produceed in the aqueous solution s by their dissociation when 1 mole
of ferrous sulphate and 1 mole of feric sulphate are dissolved in excess of water
Ans.: (A) 3N

38. Flourine (F), Chlorine(Cl), Bromine(Br) and Iodine(I) follow electronegativity order:
Ans. : (B) I<Br<Cl<F

39. Which of the following is amphoteric oxide?
Ans.: (C) Al2O3

30. How many hydrogen atoms are present in 2g of methane?
Ans.: (A) 3.011 x 1023

41. 19K39 and 20Ca40 are converted to mono­positive and Di­positive ions respectively. The
number of which particle/particles is/are the same in both the ions
Ans.: (B) electrons and neutrons

42. Which of the following is the electronic arrangement of the CA atom?
Ans.: (C) K(2)L(8)M(8)N(2)

43. Hydrogen of acetylene is more acidic than hydrogen of ethylene because hydrogen of
acetylene attached to
(B) SP2 carbon

44. On heating ammonium cyanate produces
Ans.: (A) Urea

45. Ethanol and dimethyl ether, the two different compounds are having the same formula, this
property is known as
Ans.: (D) Isomerism

46. What are the functional groups present in the two isomeric compounds having the same
molecular formula C3H6O
Ans.: (B) One isomer contains >C=O group and the other ­OH group

47. The catalyst which is used for converting acetylene to ethylene is known as?
Ans.: (A) Lindlar catalyst

48. Eco­friendly polymer is
Ans.: (B) Polyvinyl Chloride

49. An organic compound which contains both the amine and carboxylic acid group is
Ans.: (D) vinegar

50. The monomer of Teflon polymer is
Ans.:(C) tetrafluoro ethylene

Comments

Popular posts from this blog

Basic Maths formulas: JEXPO 2019

Date further extended for Application and Exam for JEXPO & VOCLET 2019

JEXPO 2019: Schedules