Posts

Basic Maths formulas: JEXPO 2019

Image
There are some essential Basic Mathematics Formulas that need to be in the knowledge before starting mathematics study for the JEXPO entrance examination

Square Formulas
a+b2=a2+2ab+b2a+b2=a−b2+4ab
a−b2=a+b2−4aba−b2=a2−2ab+b2
a2+b2=a−b2+2aba2+b2=a+b2−2ab
a2−b2=(a+b)(a−b)
ab=a+b22−a−b22
4ab=(a+b)2−(a−b)2
2a2+b2=(a+b)2+(a−b)2
a+b+c2=a2+b2+c2+2ab+2bc+2ca
Qube formulas
(a+b)3=a3+3a2b+3ab2+b3a+b3=a3+b3+3aba+b
(a−b)3=a3−b3−3ab(a−b)a−b3=a3−3a2b+3ab2−b3
a3+b3=a+b3−3ab(a+b)a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
a3−b3=a−b3+3ab(a−b)a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)
a+b+c3=a3+b3+c3+3a+bb+cc+a
a3+b3+c3−3abc=(a+b+c)(a2+b2+c2−ab−bc−ca)
a3+b3+c3−3abc=(a+b+c)12a−b2+b−c2+c−a2

JEXPO 2019: Schedules

Image
SUBJECT:




Admission to the First Year Classes of Diploma in Engineering & Technology through JEXPO-2019 held as per the following schedules.



NOTE:




Application for JEXPO-2019 and VOCLET-2019 has been further extended upto
18th April 2019 (both Online & OMR). 
The revised examination date for JEXPO & VOCLET is 30th May 2019 (Time will  remain same)
SL. NO.DescriptionJEXPO1Date of Examination28th April 2019 (Sunday)2Duration of availability of OMR Application Forms and Information Brochure29.01.2019 to 06.03.20193Place of availability of OMR Application Forms and Information BrochureAll Government, Government Sponsored and Self-Financed Polytechnics affiliated to WBSCT&VE&SD in West Bengal4Last Date for submission of filled-in OMR Application Form06.03.20195Place of submission of filled-in OMR Application FormAll Government, Government Sponsored and Self-Financed Polytechnics affiliated to WBSCT&VE&SD in West Bengal6Application FeeFor OMR Application Form: Rs.500/…

JEXPO 2014: Physics Questions

Image
1. If T and n are the time period and frequency of a simple pendulum respectively, which of the following equation is correct? –
 A) n x T = 1

2. The working at a hydraulic machine is based upon –
C) Pascal’s law

3. 100 gm of water at 60 C is added to 180 gm of water at 95 C. The final temperature of the mixture is –
B) 82.5 C

4. Time taken for the sunlight to pass through a window glass of 5 mm thickness is – s. (u glass=1.5)-
A) 2.5 x 10^-11

5.  The water equivalent of a body whose mass is m gm and specific heat is s cal g-1C-1 is given by –
C) ms cal

6. During total internal reflection, the energy of the incident light –
B) is not absorbed by the reflecting

7. If two wires of resistance 30 ohms and 40 ohms are connected in parallel across a battery the ratio of potential difference –
A) 1:1

8. X- rays are produced by impinging --- on a target.-
C) electron

9. If each of the units of force, velocity, and frequency are double, how many times has the unit of mass become?-
C) Halved

1…

JEXPO 2013: Physics Question PART(1-25 Q)

1. When a person uses a convex lens as a simple magnifying glass the object must be placed at a distance.  Less than the focal lengthMore than the focal lengthLess than twice the focal lengthMore than twice the focal length 2. The end product of radioactive decays is.
carbonleadheliumhydrogen 3. When a vapor condenses into liquid.
It absorbs heat It rejects heatIts temperature risesIts temperature falls
4. One surface of a lens is convex and the other is concave. If radii of curvature are r1 and r2 respectively, then the lens will be convex if  :

5. An object is placed at a distance of f/2 from a convex lens of focal length f. The image will be: At one of the foci, virtual and double of its sizeGreater than 1.5 but less than two timesAt 2f, virtual and erectNone of these
6. A motorcycle and a car moving on a horizontal Road with the same velocity. If they are brought to rest by application of brakes, provided equal retardation then: The motorcycle will stop at a certain distanceThe car wi…

Date further extended for Application and Exam for JEXPO & VOCLET 2019

Image
According to lettest news the Schedules have been changed, given by Sd/- Chief Administrative Officer of WBSCT&VE&SD under Memo No. WBSCTVESD/TET/2019-20/0085   published on  Date: 24.01.2019  to following schedules

Application for JEXPO-2019 and VOCLET-2019 has been further extended upto 18th April 2019 (both Online & OMR).

The revised examination date for JEXPO & VOCLET is 30th May 2019(Time will  remain same)


Lettest schedules
SL. NO.DescriptionJEXPO1Date of Examination30th May 2019 (Thursday)2Duration of availability of OMR Application Forms and Information Brochure29.01.2019 to 18.04.20193Place of availability of OMR Application Forms and Information BrochureAll Government, Government Sponsored and Self-Financed Polytechnics affiliated to WBSCT&VE&SD in West Bengal4Last Date for submission of filled-in OMR Application Form18.04.20195Place of submission of filled-in OMR Application FormAll Government, Government Sponsored and Self-Financed Polytechnics affili…

JEXPO 2013: Chemistry Questions

Image
1.CuSO45H2O­­­T1­­­­CuSO4,H2­­­­T2­­­CuSO4 In this process T1 ad T2 are respectively as
Ans.: (C) 125°C and 200°C

2. Excess ammonia on reaction with Cl2 gas forms
Ans.: (C) NCl3

3. Nitrolim is a mixture of
Ans.: (B) CaCN2 and C

4. For HNO3 identification, we run 'ring test', the composition of which is
Ans.: (C) Fe(NO)(H2O)5SO4

5. Identification of the original diamond is done by
Ans.: (B) x­ray

6. Components of producer gas are
Ans.: (C) CO+H2

7. Baking powder is a mixture of
Ans.: (C) Sodium bicarbonate and potasium hydrogen tartarate

8. Main components of german silver are
Ans.: (D) Cu­Zn­Ni

9. The formula of Nesslar's regent is
Ans.: (C) K2HgI4

10. A small amount of powder is added into dil,. H2SO4 acid solution and the evolved gas
turbids lime water. Powder and gas are
Ans.: (D) ferrous sulphide and hydrogen sulphide

11. When an aqueous solution of Ba(NO3)2 is added to a dilute solution of an acid a white
precipitate is formed. The precipitate is insoluble in hydroch…

JEXPO 2013: Physics Question Part(26-50 Q)

Image
26. The image formed by a plane mirror is always :
Virtual & invertedreal & invertedVirtual and the same sizereal and of the same size 27. The minimum distance between the source and the reflector, so that an echo is heard is approximately equal; to (velocity of sound in air 332 m/s) :
33.2m16.6m8.3m4.2 28.  A constant force acts on two particles of masses 4kg and 16 kg during which both of them travel a distance of s meter. Both particles were initially at rest and they started off at the same time. The ratios of the speeds attained by them are :
4:1√2:12:15:4 29.  If the acceleration due to gravity g, is about 10 m/s2near the surface of the earth, then at the center of the earth g would have an approximate value of :
Zero5m/s210m/s220m/s2 30.  In the case of a prism, the angle of deviation is greater for :
VioletRedBlueGreen 31.  Two resistances are joined in parallel whose resultant is 6/5 Ω. One of the resistance wires is broken and the effective resistance becomes 2 Ω. The re…